E5 E10 Super E10 Check

E5, E10 of B7 tanken bij de tankstations

Sinds vrijdag 12 oktober 2018 hebben alle tankstations in de Europese Unie nieuwe brandstofstickers. Deze verandering leidt ook vandaag de dag nog tot verwarring aan de benzinepomp. Gelukkig zijn niet alle namen van de tankstations veranderd, want Euro 98 blijft Super of Super plus en LPG blijft LPG. Overigens zijn de oude namen Euro 95 en diesel niet verdwenen, ze blijven nu nog zichtbaar bij de tankstations. In dit blog worden alle afkortingen nog eens duidelijk uitgelegd en gaan we in op de verschillen van de nieuwe Europese namen E5, E10 en B7.

Verschil tussen E5 en E10 (Euro 95)

Vanaf begin 2019 moeten de Nederlandse tankstations verplicht E10 benzine aanbieden. Op dit moment worden E5 en E10 (Euro 95) aangeboden. Het verschil tussen E5 en E10 is als volgt te verklaren. Het percentage ethanol wordt steeds hoger en zal op den duur uitkomen op maximaal 10%. Vandaar dat we uiteindelijk E10 benzine gaan tanken. Benzine wordt gemengd met ethanol. De E staat voor ethanol. De getallen 5, 10, en 85 geven het aantal percentage bio-ethanol aan. De rest is gewone fossiele brandstof. Bekijk hier alle brandstofadditieven en de verkooppunten van Lindemann Nederland.

Waarom is de verandering E5, E10 en B7 doorgevoerd?

Veel mensen vragen zich af waarom deze verandering is doorgevoerd. Het antwoord hierop is vrij simpel. Door het gebruik van bio-ethanol kan de CO2 uitstoot worden verlaagd. Dit komt uiteindelijk ten goede van de klimaatsverandering. Door in de Europese Unie allemaal dezelfde brandstofnamen door te voeren zullen er geen verschillen meer ontstaan en is het voor iedere autogebruiker duidelijker bij het tanken.

OudNieuw 
   
Euro 95     E55% bio-ethanol en 95% fossiele brandstof
 E1010 % bio-ethanol en 90% fossiele brandstof
 E8585 % bio-ethanol, echter wordt E85 nauwelijks in ons land gebruikt
   
DieselB77% bio-ethanol
 B1010% bio-ethanol
Witte stickers voor benzine en diesel

E5 E10 Super Check

De nieuwe Europese namen voor benzine en diesel worden bij de tankstations aangeduid met witte stickers. De witte stickers voor benzine E5, E10 en E85 zijn rond en de stickers voor diesel B7 en B10 zijn vierkant. De stickers voor LPG en de overige gassen zijn rechthoekig van vorm.

Kan ik E10 benzine tanken met mijn auto?

Bijna alle auto’s die gebouwd zijn na het jaar 2000 kunnen E10 benzine aan. Is uw auto ouder, dan wordt geadviseerd om goed op te letten. Slechts 10% van de auto’s vóór 2000 zijn niet geschikt voor het tanken van E10. De motor van uw auto kan mogelijk schade oplopen door het hoge percentage (bio) ethanol en dit zou erg spijtig zijn. Op E10check.nl kunt u controleren of uw auto geschikt is voor E10 benzine. Is uw auto niet geschikt voor E10 benzine, dan adviseert men de normale Euro 95 te tanken.

Brandstofadditieven Lindemann
Brandstofadditieven Lindemann

Lindemann Nederland heeft voor zowel benzine- als dieselmotoren additieven in het assortiment.

Benzine additieven

  • Service Cleaner Benzine
  • Fuel System Cleaner
  • Octane Boost Pro Racing
  • Octane Boost Street

Diesel additieven

  • Service Cleaner Diesel
  • Diesel Boost
  • Smokeless

De brandstofadditieven dienen bij het tanken worden toegevoegd en kunnen een positieve invloed hebben op het brandstofgebruik. Bekijk hier alle verkooppunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *